joi, 30 aprilie 2015

Valcea - colt de rai

Faza locala a concursului judetean "Valcea - colt de rai" a inceput in parteneriat cu scolile din satele: Costesti, Pietreni si Bistrita. Multumesc tuturor cadrelor didactice pentru sprijin!














                                                                       Bibliotecar, Mihaela Silvia Magureanu

duminică, 19 aprilie 2015

"La obarsie, la izvoare" editia a X-a

La curtile dorului

"Oaspeţi suntem în tinda noii lumini
la curţile dorului. Cu cerul vecini
cu toate că mult mai puţin o să pară." (...)

Elevii, invatatorii si profesorii scoalii Gimnaziale "Ferigile" au poposit pe  17 aprilie 2015 "La curtile dorului". Pe scena imbracata in haine noi ca de sarbatoare a Caminului Cultural "C.I.Popian" s-a desfasurat un concurs de cultura locala care a cuprins  mai multe sectiuni. Activitatea a facut  parte din actiunile pe care scoala noastra le-a pregatit pentru a-si sarbatori ziua. 

Incepand cu anul 1997, la initiativa profesorului (si director al scolii) Valeriu Popescu, scoala a dedicat o zi in care sarbatoarea sa fie la ea acasa. Ziua scolii a devenit cunoscuta pentru toti sub denumirea de "La curtile dorului". 


Patru echipaje purtand simbolic denumirea celor patru sate componente ale comunei: Varatici, Costesti, Pietreni si Bistrita au incercat sa ne arate ca istoria comunei le este cunoscuta.

Pe locul I   - echipajul Varatici
Pe locul II  - la egalitate de puncte au fost echipajele: Costesti si Bistrita.
Pe locul III - echipajul Pietreni
























 Ora 14.00  Simpozion ''Aurelian Sacerdoteanu - arhivist, istoric si profesor de talie nationala"

                                               

                                     








Dor de teatru 



Nu pot incepe sa povestesc altfel decat cu admiratie depre activitatile din comuna Costesti. Am avut onoarea de a participa la piesa “Gemenii” interpretata de Teatrul Masca. O reprezentatie cu totul deosebita… Interpretarea actorilor m-a uimit si pot spune fara vreo indoiala: Asemenea talent nu exista oriunde. Bunica mea, doamna profesoara Teodorescu, mi-a povestit cu mare drag despre actorul din rolul principal, domnul Sorin Dinculescu, pentru care am o mare admiratie. Interpretarea a doua personaje total diferite ca si caracter a fost de-a dreptul impecabila. 

Cristina Petreanu - clasa a Vl, Scoala nr. 9 - Anton Pann)









În seara zilei a 18-a din luna aprilie a anului in curs, comuna Costești a avut onoarea de a găzdui in incinta căminului cultural, o talentată trupă de tineri actori de la Teatrul Masca. O prezență scenică de excepție și un talent pe măsura premiului câștigat la Veneția au oferit cetățenilor comunei un adevărat studiu al societații din trecut, prezent și poate chiar din viitor. Fiecare personaj are filozofia sa astfel încât servitorii sunt niște bufoni , reprezentantul justiției era pe picioroange susținând afirmația :”nimeni nu este mai presus de lege”, iar cei doi gemeni reprezintă cele două fețe ale unui om: bravul și lașul. Pancratzio, personajul uneltitor al piesei apare la un moment dat cu un mic monolog în care împarte societatea în nebuni: după avere, după putere și în dragoste. Cu toții, mari si mici avem multe de învățat din aceste piese, adevărate lucrări de artă.

Cătălin Sandu, clasa a lX-a A, Grup Școlar Constantin Brâncoveanu



luni, 6 aprilie 2015

Un pas pana "La obarsie, la izvoare"

6 aprilie 2015, Costesti - Valcea

Nascut pe 1 mai 1933 in catunul Blezeni din comuna Costesti, judetul Valcea, general de brigada (r) Nicolae Ciobanu, istoric militar s-a oprit ieri din drumul pe care a pornit spre lumea cea mare.
Nu si-a uitat niciodata comuna natala si mai ales biblioteca.
Din anul 2002, cand l-am cunoscut, a donat constant bibliotecii publice peste 8000 de volume stranse de-a lungul timpului.
Ne-a intermediat de asemenea o donatie de la biblioteca Institutului de Aparare Nationala Carol l.
Tot datorita dumnealui avem colectia Magazin istoric incepand cu primul numar aparut in anul 1967.
Biblioteca Publica din Costesti - Valcea poarta numele acestui fiu al satului in semn de respect si multumire.





 Mihaela Silvia Magureanu, bibliotecar - Biblioteca Publica "General Nicolae Ciobanu"